FOOD IN KOREA
Էսօր մեր թեման կորեական խոհանոցն ա: Երբևէ փորձե՞լ եք կորեական ուտելիքներ: Եթե այո՛, ուրեմն ինչ կարծիք ունեք, իսկ եթե ո՛չ, ես խորհուրդ եմ տալիս փորձել: Ես իմ ծանոթներից ում հարցնում եմ, թե ինչ կարծիք ունեք կորեական ուտելիքների մասին գրեթե մեծ մասը պատասխանում է.
_ Կծու խոհանոց ունեն: Կորեացիները կծու շատ են ուտում, իսկ մեզ` հայերիս, լեզվին կծու սովոր չի:
Բոլորի մոտ տպավորություն ա, որ կորեական խոհանոցը մենակ կծու խոհանոց ունի: Չնայած նրան, որ կորեական ուտելիքները շատ կծու են ու ես կծու ուտելիք չեմ սիրում, բայց մեկ ա ահավոր ուզում եմ փորձեմ, որովհետև շատ ախորժելի են թվում: Իմ մոտ էն կարծիքն ա ձևավորվել, որ հայերը ավանդական տոլմայից, հարիսայից, սպասից ու նման շատ ուտելիքներից էն կողմ ուրիշ երկրի խոհանոց չեն փորձել: Մենակ մի կծու ուտեստ են փորձում ու վերջ իրանց մոտ կարծիքա ձևավորվում, որ կորեական խոհանոց կծու ա միշտ: Ինձ թվում ա մեր սրճարանների ու ռեստորանների մեղավորությունն էլ կա դրանում: Ժողովուրդը հենց գնում ա մենակ կծու ուտելիք են առաջարկում😉:
Այս կորեական «սննդի ուղեցույցում» ձեզ հետ կիսվելու եմ լավագույն ուտեստների 8-ով, որոնք պետք է ուտել ու համոզվել, որ կորեական խոհանոցը միշտ չի որ կծու ա: Նախկինում կորեական ուտեստների հիմնականը` միսը սեղանին խորովելուց հետո, ավելացնել տաք կերակուրներին կծու և թթու (որտեղից էլ գալիս ա էդ կարծիքը): Իրականում ըստ ինձ անհնար է չսիրահարվել կորեկան ուտելիքներին:
1.Samgyeopsal (삼겹살)
https://vaughndat.blogspot.com/2017/10/samgyeopsal-house-now-grilling-for.html |
Ձիթապտղի խոռոչի շերտը Հարավային Կորեայի սննդին սիրահարվելու 1_ին բաղադրիչներից է: Այս ծայրահեղ համեղ ուտեստը, ինչպես նաեւ գազարի տերեւների, սխտորի եւ չիլիի մածուկների զարդարանքները ստւպեն անտարբեր չանցնել այս ուտեստի կողքով: Սա Հարավային Կորեայի ամենաթեժ առողջական սնունդը չէ, բայց եթե դուք խոզի մի սիրահար եք, սամգյոպսալն այն է, ինչ դուք չեք կարող բաց թողնել, երբ դուք գտնվում եք Կորեայում:
Արժեքը `մոտ 8,000 Won ($ 7.00) մեկ ափսեի համար:
2. Ramen (라면)
https://www.mccormick.com/simply-asia/recipes/noodles-and-sauce/soy-ginger-ramen-soup |
Չնայած, որ ռամյոնը ունի ճապոնական ծագում, բայց Կորեայում կան մարդիկ, որ ամբողջ օրը էդ են ուտում: Այս հրաշք ցորենից պատրաստված լապշայով ճապոնական ուտեստը իրենից ներկայացնում է ոչ թանկ ֆասթ_ֆուդ:
Արժեքը` ամենաթանկը 2200 Won ($ 1.96) մեկ ափսեի համար և գինը կապված է չափսից:
3.Udon (우동)
|
Ցորենի ալյուրից պատրաստված արիշտայի տեսակներից մեկը, ճապոնական խոհանոցին բնորոշ է, ինչպես նաեւ սոբան: Ուդոնը և սոբան տարբերվում են ռամյոնից չնայած, որ երեքն էլ պատրաստվում են ճապոնական արիշտայից: Հիմնական տարբերությունն ուդոնի և ռամյոնի միջեւ այն է, որ արիշտան պատրաստելիս ձու չի օգտագործվում: Ուտեստի համը տարբերվում է տարածաշրջաններից յուրաքանչյուրում:
Արժեքը` մոտ 3650,44 Won ($ 3,24) 600 գրամի համար:
4. Kimchi (김치)
https://aromasian.com/recipe/korean-kimchi/ |
Կիմչին կորեական խոհանոցի ուտեստ է,որը հանդիսանում է կծու համեմված բանջարեղեն, հիմնականում` պեկինական կաղամբ: Կորեայում այն համարվում է հիմնական կամ ամենօրյա ուտեստ` ինչպես Հայաստանում պանիրը😊: Կորեացիները կարծում են, որ ամենօրյա կիմչիի օգտագործումը նպաստում է ճարպերի այրմանը և համարվում է դիետիկ ուտեստ: Կարծում են նաև, որ կծու kimchi շատ լավ հիվանդությունների կանխարգելիչ է: Կիմչին համարվում է սրտխառնոցի դեմ արդյունավետ միջոց: Ի դեպ չմոռանամ նշել, որ շատ հեմե կիմչին միայն տանը կարող են պատրաստել:
Արժեքը ` 3349,81 Won ($ 2,97) 385 գրամի համար:
5.Red Rice Cakes (Tteokbokki 떡볶이)
https://www.koreanbapsang.com/tteokbokki-spicy-stir-fried-rice-cakes/ |
Եթե դուք փնտրում եք կորեական փողոցային սնունդ, ապա տոկպոկին, հավանաբար, առաջին բանն է, որ ամենուրեք կա Սեուլում: Սեուլից այն շոգեխաշած սովորական ճաշատեսակ է, որը հեշտ ուտելի է և յուրահատուկ համեղ:
Արժեքը `2500 - 4000 Won ($2.19 – $3.51) մեկ ափսեի համար:
6. Mung Bean Pancake (Bindaetteok 빈대떡)
http://www.10000recipe.com/recipe/6853764 |
Պատրաստված է մունգ լոբազգիներից, գարնանային սոխից եւ կիմչիից, այս գեղեցկությունը խորը տապակված է եւ մատուցվում է սոուսով `vinaigrette- ի ներծծման համար: Կորեայի նրբաբլիթի սննդամթերքը հիշեցնում է Շրի Լանկայի խոհանոցի կարճ խորտիկները:
Արժեքը `4000 Won ($ 3.51) մեկ հատի համար:
7. Gimbap (김밥)
http://www.10000recipe.com/recipe/6851844 |
Հավայան կղզիներi բնակիչները ստացան յուրահատուկ ճապոնական գաղափարները, spam-musubi ստեղծելու համար, եւ կորեացիները ստեղծեցին այս կիմբափը: Կիմբափը Հարավային Կորեայում ամենասիրված ուտեստներից մեկն է: Ճապոնական ոճով փաթաթված ռուլետի նման, կիմբափը իրենից ներկայացնում է սուշիի համար նախատեսված բրինձի հավաքածու, մի քանի կորեական մարինացված բանջարեղեն, սպանախ եւ խոզապուխտ, փաթաթված տապակած ջրիմուռներով: Կիմբափը կարող ենք վայելել փողոցում կանգնած վրանի մեջ, փայլաթիթեղի մեջ վերցրած կամ պատվիրել շատ կորեական ռեստորաններից:
Արժեքը `1500 Won ($ 1.32) մեկ փաթաթված ռուլետի համար:
8. Tornado Potatoes (토네이도 감자)
|
Պարզապես հայտնի և ժամանակակից ուտեստ է Սեուլի զբաղված առևտրի գոտիներում այս չամիչով կարտոֆիլ ֆրին: Այն իրականում անառողջ սնունդ է, բայց շատ-շատ է վաճառում փողոցներում: Կորեացնիները այնքան են սիրում այդ ուտեստը, որ այն չնայած անառողջ լինելուն նրանք ուտում են դա և սկսել են անվանել են այն «որակյալ անառողջ սնունդ»: Վերցրեք կարտոֆիլը, կտրեք այն օղակաձև եւ տարածեք այն փայտի վրա: Այնուհետեւ տապակել այն տաք յուղով, լցնել մի փոքր MSG համեմունք, եւ դուք կստանաք շատ հետաքրքիր ուտեստ:
Արժեք - 2000 Won ($ 1.75) 1 հատի համար:
Վերջում չմոռանամ ավելացնել, որ իրանք հացի փոխարեն բրինձ են ուտում ու էդ ոչ միայն Կորեայում ա այլ գրեթե բոլոր Ասիական երկրներում: Այսքանն էլ կորեական ուտեստների մասին: Հուսով եմ էսքան գրածիցս հետո էլ տենց կարծիք չեք ունենա կորեական ուտեստների մասին:
Հեղինակ` Մելինե Ասրյան
Комментарии
Отправить комментарий